Zrozumienie menu kontekstowego w VEXcode VR

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie w blokach VEXcode VR prowadzi do wielu opcji.


Menu kontekstowe w obszarze programowania

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie w obszarze programowania w blokach VEXcode VR prowadzi do następujących opcji:

  • Cofnij: cofa ostatnią akcję.

Na przykład w poniższym projekcie usunięto zwoju dla bloku. Wybranie opcji „Cofnij” powoduje cofnięcie tej czynności, jak pokazano na tym filmie.

  • Powtórz: cofa operację „Cofnij”.

W ostatnim przykładzie kolejka na blok została usunięta, a opcja „Cofnij” odwróciła tę akcję. Wybranie opcji „Powtórz” spowoduje odwrócenie opcji „Cofnij”, dzięki czemu obrót bloku zostanie usunięty, jak pokazano na tym filmie.

  • Porządkowanie bloków: porządkuje bloki tak, aby wszystkie znajdowały się w linii pionowej, jak pokazano na poniższym filmie.

  • Usuń bloki:wszystkie bloki w obszarze programowania można usunąć jednocześnie.

Aby uzyskać więcej informacji na temat usuwania bloków, zapoznaj się z artykułem Usuwanie bloku - Samouczki - VEXcode VR.


Menu kontekstowe bloków

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie bloku w blokach VEXcode VR prowadzi do następujących opcji:

    • Duplikuj bloki: ta akcja spowoduje utworzenie dokładnej kopii wybranych bloków, jak pokazano na poniższym filmie.

  •  Wyłącz blok: Ta akcja potraktuje blok jako komentarz i nie będzie miał wpływu na projekt.

Menu kontekstowe pokazujące opcję Wyłącz blok dla bloku kodu w VEXcode VR

Powiadomienie, że wybrany blok VR VEXcode jest niedostępny w bieżącym kontekście

Aby uzyskać więcej informacji na temat wyłączania bloków, zapoznaj się z artykułemWyłączanie i włączanie bloków — samouczki — VEXcode VR.

  • Włącz bloki:Ta akcja włączy aktualnie wyłączony blok.

Opcje menu kontekstowego dla wybranego bloku w obszarze roboczym VEXcode VR

Menu kontekstowe z opcją Cofnij usunięcie umożliwiającą przywrócenie usuniętego bloku w obszarze roboczym.

Aby uzyskać więcej informacji na temat włączania bloków, zapoznaj się z artykułem Wyłączanie i włączanie bloków — samouczki — VEXcode VR.

  • Usuń bloki: Można usunąć osobę lub grupę bloków.

Aby uzyskać więcej informacji na temat usuwania bloków, zapoznaj się z artykułemUsuwanie bloku - Samouczki - VEXcode VR.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: