Funkcja automatycznej kopii zapasowej w VEXcode VR

Aby zachować postęp w pracy nad projektem, VEXcode VR posiada funkcję automatycznego tworzenia kopii zapasowych. Ta funkcja działa zarówno w przypadku projektów blokowych, jak i projektów tekstowych.

Jeśli jesteś w klasie, która korzysta ze wspólnych urządzeń i nie chcesz, aby uczeń widział kod poprzedniego ucznia, rozpocznij nowy projekt przed zamknięciem karty VEXcode VR.

Pamiętaj, że jeśli masz otwartych wiele zakładek VEXcode VR, automatyczna kopia zapasowa zapisze projekt TYLKO na ostatniej zamkniętej karcie. Kopia zapasowa pozostałych projektów nie zostanie utworzona.


Automatyczna kopia zapasowa w projekcie blokowym

Podczas pracy nad projektem w VEXcode VR Twoja przeglądarka może nieoczekiwanie lub przypadkowo zostać zamknięta. Aby przywrócić projekt, po prostu ponownie otwórz VEXcode VR w swojej przeglądarce.

Uwaga: Ta automatyczna kopia zapasowa będzie działać tylko wtedy, gdy używasz tej samej przeglądarki przed i po awarii. Jeśli okno Safari zamknie się nieoczekiwanie, nie będziesz mógł otworzyć okna Chrome i zobaczyć przywróconego projektu.

Po przywróceniu projektu zaleca się jego zapisanie.

Zapisz blok projektu w menu Plik w VEXcode VR

Jeśli wybrałeś blok lub zmodyfikowałeś przywrócony projekt Blocks i spróbujesz otworzyć nowy projekt Blocks lub Text, zostaniesz poproszony o zapisanie projektu.

Okno dialogowe umożliwiające zapisanie bieżącego projektu VEXcode VR jako kopii zapasowej lub anulowanie.

Uwaga: Jeśli przywrócisz projekt i natychmiast spróbujesz otworzyć nowy projekt Bloki lub Tekst, nie pojawi się monit o zapisanie.


Automatyczna kopia zapasowa w projekcie tekstowym

Podczas pracy nad projektem w VEXcode VR Twoja przeglądarka może nieoczekiwanie lub przypadkowo zostać zamknięta. Aby przywrócić projekt, po prostu ponownie otwórz VEXcode VR w swojej przeglądarce.

Uwaga: Ta automatyczna kopia zapasowa będzie działać tylko wtedy, gdy używasz tej samej przeglądarki przed i po awarii. Jeśli okno Safari zamknie się nieoczekiwanie, nie będziesz mógł otworzyć okna Chrome i zobaczyć przywróconego projektu.

VEXcode VR automatycznie otworzy się w trybie projektu tekstowego z przywróconym projektem.

Po przywróceniu projektu zaleca się jego zapisanie.

Przycisk Zapisz projekt w VEXcode VR

Jeśli jeszcze nie zapisałeś projektu i spróbujesz otworzyć nowy projekt Blocks lub Text, zostaniesz poproszony o zapisanie przywróconego projektu.

Okno dialogowe umożliwiające zapisanie bieżącego projektu VEXcode VR jako kopii zapasowej lub anulowanie.


 

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: