Wyłączanie i włączanie bloków w VEXcode VR

VEXcode VR pozwala użytkownikom wyłączać i włączać bloki w swoich projektach. Jest to przydatna funkcja do testowania lub debugowania projektu bez konieczności jego rozkładania na części. Użytkownik może wyłączyć lub włączyć blok(i), aby przetestować różnice w zachowaniu robota, gdy ten blok jest lub nie jest w projekcie.


Jak wyłączyć i włączyć bloki

Menu kontekstowe z opcjami Wyłącz i Włącz blok w VEXcode VR

Aby wyłączyć blok, kliknij blok prawym przyciskiem myszy lub naciśnij go długo, aby aktywować menu kontekstowe, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok.

Menu kontekstowe pokazujące opcję Wyłącz blok dla wybranego bloku VEXcode VR

Aby włączyć wyłączony blok, aktywuj menu kontekstowe dla tego bloku i wybierz opcję Włącz blok. 


Co dzieje się z poszczególnymi blokami, gdy są wyłączone

Blok wyświetlany jako wyłączony w obszarze roboczym VEXcode VR

Gdy blok(i) jest wyłączony, jest wyszarzony i otoczony siatką ukośnych linii.

Wyłączona blokada traktowana jest jak komentarz. Nie ma to żadnego wpływu na przebieg projektu.

W przykładowym projekcie robot nie będzie czekał po jeździe do tyłu, tylko od razu skręci w prawo.


Co się stanie, gdy blok z zagnieżdżonymi blokami zostanie wyłączony

Menu ustawień bloków pokazujące wyłączone bloki zagnieżdżone

Jeśli wyłączysz blok z zagnieżdżonymi w nim blokami, wszystkie bloki zostaną wyłączone. Bloki takie jak pętla lub warunkowe if-then-else, które mają zagnieżdżone bloki, można wyłączyć w taki sam sposób, jak pojedynczy blok. 

Aktywuj menu kontekstowe tej pętli lub warunkowego bloku sterującego, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok. 

Wyłączony blok Powtórz w palecie bloków VEXcode VR

Ten obraz pokazuje, co się stało, gdy pętla powtarzania została wyłączona. Pętla i dwa znajdujące się w niej bloki zostały wyłączone.

Paleta bloków pokazująca blok główny włączony w VEXcode VR

Możesz włączyć blok główny i wszystkie zagnieżdżone w nim bloki, aktywując Menu kontekstowe głównego bloku i wybierając opcję Włącz blok.

Wyłączony blok główny w obszarze roboczym VEXcode VR

Gdy blok główny jest włączony, wszystkie bloki zagnieżdżone również zostaną włączone.


Wyłączanie i włączanie pojedynczego zagnieżdżonego bloku

Menu kontekstowe bloku z opcjami włączania i wyłączania blokady

Możesz wyłączyć pojedyncze bloki w pętli lub w trybie if-then-else, wykonując te same kroki, co w przypadku wyłączania dowolnego innego bloku: aktywuj menu kontekstowe tego bloku i wybierz opcję Wyłącz blok.

Oto przykład wyłączenia tylko pojedynczego bloku w pętli.

Menu kontekstowe z opcjami Wyłącz blokowanie i Włącz blokowanie dla wybranego bloku VEXcode VR

Menu kontekstowe głównego bloku nie udostępnia opcji włączenia bloku zagnieżdżonego, ponieważ blok główny nie został wyłączony.

Wyłączony blok wewnątrz aktywnego stosu bloków w VEXcode VR

Jeśli później zechcesz włączyć ten zagnieżdżony blok, będziesz musiał aktywować jego menu kontekstowe.


Wyłączanie bloku „kapeluszu”.

Menu kontekstowe z wybraną opcją Wyłącz czapkę, aby wyłączyć blokadę

Możesz wyłączyć cały stos bloków, wyłączając blok „kapelusz”, który zawiera je wszystkie.

Aktywuj menu kontekstowe bloku „kapelusz”, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok.

Blok „Wyłączone po uruchomieniu” jest wyświetlany jako nieaktywny w obszarze roboczym VEXcode VR

Ten obraz pokazuje, co się stało, gdy blok „czapka” „When Started” został wyłączony. Wszystkie bloki zawarte w bloku Kiedy uruchomiono nie zostaną uruchomione.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: