Usuwanie bloku w VEXcode VR

Bloki w VEXcode VR można usuwać na wiele sposobów.


Przeciągnij, aby usunąć

Wybierz blok lub stos bloków w obszarze roboczym i przeciągnij je w lewo do przybornika, aby usunąć je z projektu.

Menu kontekstowe pokazujące opcję Usuń dla wybranego bloku w obszarze roboczym VEXcode VR


Usuń pojedynczy blok ze stosu

Aby usunąć pojedynczy blok ze stosu, wybierz kontekstowo (kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij długo) blok w stosie, a następnie wybierz opcję „Usuń blok” z menu kontekstowego. Spowoduje to również usunięcie wszelkich zagnieżdżonych bloków, jeśli do usunięcia zostanie wybrany blok z parametrami.

Opcja Usuń blok w menu kontekstowym bloku


Usuń wszystkie bloki

Aby usunąć wszystkie bloki z obszaru roboczego, wybierz kontekstowo (kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij długo) tło obszaru roboczego i wybierz opcję „Usuń X bloków”. 

Blok wybrany w obszarze roboczym VEXcode VR do usunięcia

W przypadku wybrania opcji usunięcia więcej niż jednego bloku zostaniesz poproszony o potwierdzenie usunięcia wszystkich bloków, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu. Po wybraniu zagnieżdżonych bloków do usunięcia pojawi się monit NIE.

Blok wybrany w obszarze roboczym VEXcode VR do usunięcia

Jeśli wybierzesz opcję usunięcia wszystkich bloków w obszarze roboczym, zostaniesz poproszony o potwierdzenie usunięcia wszystkich bloków, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu. Po wybraniu zagnieżdżonych bloków do usunięcia pojawi się monit NIE.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: