Een motorgroep configureren in VEXcode V5

Bij het starten met programmeren met VEXcode V5 verschijnen motorgroepblokken pas in de Toolbox als er een motorgroep is geconfigureerd. Met een motorgroep kunt u twee motoren aan elkaar koppelen in een VEXcode V5-project.

Er zijn een aantal redenen om een motorgroep aan te maken. Voor meer informatie over bouwen met VEX V5 motorgroepen, bekijk dit artikel uit de Knowledge Base.

Dit zijn de verschillende opties bij het configureren van een motorgroep:

Een motorgroep toevoegen

selecteer de knop Apparaten

Om een motorgroep te configureren, selecteert u de knop Apparaten om het venster Apparaten te openen.

Selecteer 'Een apparaat toevoegen'.

Selecteer 'Een apparaat toevoegen'.

Selecteer 'Motorgroep'.

Selecteer 'Motorgroep'.

Selecteer op welke poorten de motoren in de motorgroep zijn aangesloten

Selecteer op welke poorten de motoren in de motorgroep zijn aangesloten op de V5 Brain. Poorten die al voor andere apparaten zijn geconfigureerd, zijn niet beschikbaar.

selecteer "Gereed" om het apparaat naar de configuratie te sturen

Nadat de motorgroep is geconfigureerd, selecteert u "Gereed" om het apparaat in de configuratie te plaatsen.

Opmerking: Als u 'Annuleren' selecteert, worden alle wijzigingen die u aan het apparaat hebt aangebracht ongedaan gemaakt en maakt deze geen deel uit van de configuratie.

Zie de aanvullende opties hieronder om de motorgroep verder te configureren.

Poortnummer(s) van een motorgroep wijzigen

wijzig het poortnummer van een motor door eerst de groep motor
      te selecteren in het venster Apparaten

U kunt het poortnummer van een motor wijzigen door eerst de motorgroep te selecteren in het venster Apparaten.

selecteer het stekkerpictogram van de poort

Selecteer vervolgens het stekkerpictogram van de poort die u wilt wijzigen in de rechterbovenhoek van het scherm Opties.

Selecteer de poort op het scherm Poortselectie

Selecteer de poort op het scherm Poortselectie en het poortnummer wordt groen. Selecteer vervolgens "Gereed" om de wijziging door te geven.

Aanwijzingen voor motorgroepen een naam geven

In het scherm Motorgroepopties kunt u de naam wijzigen

In het scherm Motorgroepopties kunt u de richtingen waarin de motor draait, hernoemen van de standaard "vooruit" en "achteruit". Als u bijvoorbeeld een armmotorgroep configureert, kunt u de richtingen hernoemen naar "Omhoog" en "Omlaag". Selecteer vervolgens "Gereed" om de apparaatwijzigingen in de configuratie door te geven.

Een motorgroep hernoemen

U kunt de motorgroep ook hernoemen door de naam te wijzigen

U kunt de motorgroep ook hernoemen door de naam te wijzigen in het tekstvak bovenaan het scherm Opties. Als u een ongeldige naam selecteert, wordt het tekstvak rood gemarkeerd om aan te geven. Selecteer vervolgens "Gereed" om de apparaatwijzigingen in de configuratie door te geven.

Opmerking: voor meer informatie over naamgevingsregels voor variabelen en apparaten, bekijk dit artikel uit de Knowledge Base.

update de motornaam in het blok

Als u de naam wijzigt van een motor die al in uw project wordt gebruikt, moet u de motornaam in het blok bijwerken naar de nieuwe naam met behulp van de vervolgkeuzelijst.

Een motor(en) in een motorgroep omkeren

maakt het mogelijk om de richting van de motoren om te keren

In het scherm Opties kan ook de draairichting van de motoren worden omgedraaid.

selecteer "Gereed" om de wijzigingen door te geven

Nadat een motor is omgekeerd, selecteert u "Gereed" om de wijzigingen aan de configuratie door te geven.

Opmerking: als twee motoren in een motorgroep tegenover elkaar staan, zoals wanneer twee motoren een enkele as delen, een van de motoren moet worden omgekeerd of de twee motoren zullen tegen elkaar vechten. Voor meer informatie over bouwen met VEX V5-motorgroepen, bekijk dit artikel uit de Knowledge Base.

Een motorgroep verwijderen

verwijderd door de optie "Verwijderen" te selecteren

Een motorgroep kan ook worden verwijderd door de optie "Verwijderen" onderaan het scherm te selecteren.

Opmerking: als u een motorgroep verwijdert die al in uw project wordt gebruikt, werkt het project pas nadat de blokken die die motorgroep gebruiken, zijn ook verwijderd.

Een uitrustingspatroon vervangen

Met het optiescherm kan ook de tandwielpatroon worden vervangen

In het scherm Opties kan ook de tandwielpatroon worden vervangen.

Opmerking: als u de tandwielpatroon van de motor vervangt, verandert ook de kleurindicator op de motor en motoren in een motorgroep beide moet dezelfde tandwielpatroon hebben.

Een motorgroep gebruiken met een controller

configureer
      de knoppen op de controller om de hele motorgroep te bedienen

Als u zowel een controller als een motorgroep hebt geconfigureerd, kunt u de knoppen op de controller configureren om de hele motorgroep te bedienen, in plaats van een enkele motor.