Wyłączanie i włączanie bloków w VEXcode IQ

VEXcode Blocks pozwala użytkownikom wyłączać i włączać bloki w swoich projektach. Jest to przydatna funkcja do testowania lub debugowania projektu bez konieczności jego rozkładania na części. Użytkownik może wyłączyć lub włączyć blok(i), aby przetestować różnice w zachowaniu robota, gdy ten blok jest lub nie jest w projekcie.


Jak wyłączyć i włączyć bloki

Kolaż_2.png

Aby wyłączyć blok, kliknij blok prawym przyciskiem myszy lub naciśnij go długo, aby aktywować menu kontekstowe, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok.

picforenabledisable.png

Aby włączyć wyłączony blok, aktywuj menu kontekstowe dla tego bloku i wybierz opcję Włącz blok.


Co dzieje się z poszczególnymi blokami, gdy są wyłączone

wyłączeniefunkcji.png

Gdy blok(i) jest wyłączony, jest wyszarzony i otoczony siatką ukośnych linii.

Wyłączona blokada traktowana jest jak komentarz. Nie ma to żadnego wpływu na przebieg projektu.

W powyższym przykładowym projekcie robot nie będzie czekał po jeździe do tyłu, tylko od razu skręci w prawo.


Co się stanie, gdy blok z zagnieżdżonymi blokami zostanie wyłączony

Jeśli wyłączysz blok z zagnieżdżonymi w nim blokami, wszystkie bloki zostaną wyłączone. Bloki takie jak pętla lub warunkowe if-then-else, które mają zagnieżdżone bloki, można wyłączyć w taki sam sposób, jak pojedynczy blok. 

blockdisabled.png

Aktywuj menu kontekstowe tej pętli lub warunkowego bloku sterującego, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok.

blockbigdisable.png

Poniższy obraz pokazuje, co się stało, gdy pętla powtarzania została wyłączona. Pętla i dwa znajdujące się w niej bloki zostały wyłączone.

włączblockmain.png

Możesz włączyć blok główny i wszystkie zagnieżdżone w nim bloki, aktywując Menu kontekstowe głównego bloku i wybierając opcję Włącz blok.

zagnieżdżoneblocks.png

Gdy blok główny jest włączony, wszystkie bloki zagnieżdżone również zostaną włączone.


Wyłączanie i włączanie pojedynczego zagnieżdżonego bloku

Możesz wyłączyć pojedyncze bloki w pętli lub w trybie if-then-else, wykonując te same kroki, co w przypadku wyłączania dowolnego innego bloku: aktywuj menu kontekstowe tego bloku i wybierz opcję Wyłącz blok.

pętla z pętlą.png

Oto przykład wyłączenia tylko pojedynczego bloku w pętli.

Enablenestcontext.png

Menu kontekstowe głównego bloku nie udostępnia opcji włączenia bloku zagnieżdżonego, ponieważ blok główny nie został wyłączony.

beforedisableahat.png

Jeśli później zechcesz włączyć ten zagnieżdżony blok, będziesz musiał aktywować jego menu kontekstowe.


Wyłączanie bloku „kapeluszu”.

Możesz wyłączyć cały stos bloków, wyłączając blok „kapelusz”, który zawiera je wszystkie. 

kontekstowemenuponiżej.png

Aktywuj menu kontekstowe bloku „kapelusz”, a następnie wybierz opcję Wyłącz blok.

hatblockdisablededit.png

Poniższy obraz pokazuje, co się stało, gdy blok „kapelusz” When Started był wyłączony. Wszystkie bloki zawarte w bloku Kiedy uruchomiono nie zostaną uruchomione.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: