Zapisywanie projektu w VEXcode Pro V5

Podczas pracy w VEXcode Pro V5 dobrą praktyką jest regularne zapisywanie zmienianych plików. Praca w VEXcode Pro V5 obejmuje wiele plików w postaci zakładek z wielu podfolderów. Systematyczne zapisywanie zmian to najlepszy sposób, aby mieć pewność, że żadna praca nie zostanie utracona. 


Gdzie projekty są zapisywane na komputerze

Kiedy rozpoczyna się nowy projekt lub otwiera się przykładowy projekt, użytkownik jest proszony o podanie nazwy projektu. Używając tej nazwy, nowy folder projektu jest następnie zapisywany w folderze vexcode-projects wewnątrz folderu Dokumenty użytkownika.

Okna

DokumentyWindow_Boxed.png

Prochowiec

MacDirectory.png

 

Użytkownik może także zmienić lokalizację katalogu. 

Preferencje.png

Wybierz Preferencje z menu Plik.

PrefDirectory_boxed.png

Kliknij lokalizację katalogu obok folderu Program i wybierz lokalizację, w której mają zostać zapisane foldery projektu.

Okna

Zmień katalog.png

Prochowiec  

Screen_Shot_2019-12-12_at_4.47.54_PM.png


Opcje zapisywania w VEXcode Pro V5

Okna

PlikMenuW.png

Prochowiec

PlikMenuM.png

Menu Plik zawiera trzy opcje zapisywania.

  • Zapisz - Zapisuje aktywny plik, który aktualnie wyświetla edytor, w folderze otwartego projektu.
  • Zapisz wszystko - Zapisuje wszystkie pliki z drzewa plików w folderze otwartego projektu. 
  • Zapisz jako - Zapisuje kopię wszystkich plików w drzewie plików w ich bieżącym stanie, łącznie z wszelkimi niezapisanymi zmianami w plikach, w nowym folderze projektu, któremu użytkownik będzie musiał nadać nazwę. 

Notatka: 

  • Zapisz Tak jak nie zapisz otwarty projekt. 
  • Użytkownik może następnie kontynuować pracę nad otwartym projektem i zapisać, jeśli zajdzie taka potrzeba, aby zaktualizować otwarty projekt.
  • Zapisz jako nie zaktualizuje wcześniej „zapisany jako” projekt do bieżącego stanu otwartego projektu. 
    • Jeśli użytkownik chce zastąpić zapisany projekt bieżącą wersją, musi ponownie zapisać jako, użyć tej samej nazwy projektu i zastąpić ją.

Jak sprawdzić, czy plik został zapisany

Zmiany zapisane

Zapisano.png

Zmiany nie zostały zapisane

Niezapisane.png

Jeśli plik zawiera niezapisane zmiany, po nazwie pliku na karcie znajduje się wskaźnik kropki.

Użytkownik może przełączać się pomiędzy plikami z niezapisanymi zmianami w projekcie i nie będzie monitowany o zapisanie. Użytkownik powinien śledzić wskaźniki. 


Czy i kiedy VEXcode Pro V5 automatycznie zapisze projekt

Usuń kliknięcie pliku AutoSave.png

VEXcode Pro V5 automatycznie zapisze projekt za każdym razem, gdy użytkownik kliknie, aby go zbudować.

Jest to ustawienie domyślne dla VEXcode Pro V5. Aby wyłączyć funkcję automatycznego zapisywania po kompilacji, przejdź do Preferencji w menu Plik i usuń zaznaczenie tej opcji.

Uwaga: Przed kompilacją jest to jedyny moment, w którym VEXcode Pro V5 automatycznie zapisuje projekt.


Gdy użytkownik zostanie poproszony o zapisanie projektu

SavingPrompt.png

Ilekroć pojawią się niezapisane zmiany, VEXcode Pro V5 poprosi użytkowników o zapisanie swojej pracy, jeśli użytkownik spróbuje: 

  • Zamknij kartę pliku
  • Zamknij VEXcode Pro V5
  • Utwórz nowy projekt
  • Otwórz istniejący projekt lub przykładowy projekt
  • Importuj lub eksportuj projekt
  • Zbuduj projekt (gdy domyślna funkcja „Zapisz przed kompilacją” jest wyłączona)

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: