Bloki w VEXcode V5 można usuwać na wiele sposobów.


Przeciągnij, aby usunąć

Obszar roboczy VEXcode V5 z blokiem przeciąganym z powrotem do skrzynki narzędziowej w celu jego usunięcia.

Wybierz blok lub stos bloków w obszarze roboczym i przeciągnij je w lewo do przybornika, aby usunąć je z projektu.


Usuwanie pojedynczego bloku ze stosu

Obszar roboczy VEXcode V5 z otwartym menu kontekstowym bloku i zaznaczoną opcją Usuń blok.

Aby usunąć pojedynczy blok ze stosu, wybierz kontekstowo (kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij długo) blok w stosie, a następnie wybierz opcję „Usuń blok” z menu kontekstowego. Spowoduje to również usunięcie wszelkich zagnieżdżonych bloków, jeśli do usunięcia zostanie wybrany blok z parametrami.


Usuń wszystkie bloki

Przestrzeń robocza VEXcode V5 z otwartym menu kontekstowym tła i zaznaczoną opcją Usuń bloki X. Ta opcja spowoduje usunięcie wszystkich bloków w obszarze roboczym.

Aby usunąć wszystkie bloki z obszaru roboczego, wybierz kontekstowo (kliknij prawym przyciskiem myszy lub naciśnij długo) tło obszaru roboczego i wybierz opcję „Usuń X bloków”.

Monit ostrzegawczy VEXcode V5 po wybraniu opcji Usuń bloki X. W komunikacie pojawia się pytanie: Czy usunąć wszystkie 4 bloki? Poniżej znajdują się dwa przyciski: Anuluj i OK.

Jeśli wybierzesz opcję usunięcia wszystkich bloków w obszarze roboczym, zostaniesz poproszony o potwierdzenie usunięcia wszystkich bloków, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu. Po wybraniu zagnieżdżonych bloków do usunięcia pojawi się monit NIE.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: