Korzystanie z menu kontekstowego w blokach VEXcode V5

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie w VEXcode V5 prowadzi do wielu opcji. 


Menu kontekstowe w obszarze programowania

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie w obszarze programowania w VEXcode V5 prowadzi do następujących opcji:

Cofnij: cofa ostatnią akcję.

Na przykład, jak pokazano na tym filmie, usunięto obrót dla bloku. Wybranie „Cofnij” odwraca tę akcję.

Powtórz: cofa operację „Cofnij”.

W ostatnim przykładzie kolejka na blok została usunięta, a opcja „Cofnij” odwróciła tę akcję. Jak pokazano na tym filmie, wybranie opcji „Powtórz” spowoduje odwrócenie działania opcji „Cofnij”, dzięki czemu obrót bloku zostanie usunięty.

Porządkowanie bloków: porządkuje bloki tak, aby wszystkie znajdowały się w linii pionowej, jak pokazano na tym filmie.

  • Usuń bloki:wszystkie bloki w obszarze programowania można usunąć jednocześnie.

Aby uzyskać więcej informacji na temat usuwania bloków, zapoznaj się z artykułem Jak usuwać bloki - VEXcode V5.


Menu kontekstowe bloków

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy lub długie naciśnięcie bloku w VEXcode V5 prowadzi do następujących opcji:

Duplikuj bloki: ta akcja spowoduje utworzenie dokładnej kopii wybranych bloków, jak pokazano na tym filmie.

Projekt bloków VEXcode V5 z otwartym menu kontekstowym włączonego bloku i zaznaczoną opcją Wyłącz blok. Wyłącz blokowanie jest drugą opcją w menu kontekstowym, pod opcją Duplikuj.

Projekt bloków VEXcode V5 zawierający wyłączony blok. Blok jest wyszarzony i ma nad sobą siatkę linii ukośnych.

Wyłącz bloki: Ta akcja potraktuje blok jako komentarz, więc nie będzie miał on wpływu na projekt

Aby uzyskać więcej informacji na temat wyłączania bloków, zapoznaj się z artykułem Jak wyłączać i włączać bloki — VEXcode V5.

Projekt bloków VEXcode V5 z otwartym menu kontekstowym wyłączonego bloku i zaznaczoną opcją Włącz blok. Włącz blokowanie to trzecia opcja w menu kontekstowym, pod opcjami Duplikuj i Wyłącz blokowanie.

Projekt bloków VEXcode V5 z włączonym wybranym blokiem.

Włącz bloki: Ta akcja włączy aktualnie wyłączony blok.

Aby uzyskać więcej informacji na temat włączania bloków, zapoznaj się z artykułem Jak wyłączać i włączać bloki — VEXcode V5.

  • Usuń bloki: Można usunąć osobę lub grupę bloków.

Aby uzyskać więcej informacji na temat usuwania bloków, zapoznaj się z artykułem Jak usuwać bloki - VEXcode V5.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: