Een motorgroep configureren in VEXcode IQ (1e generatie)

Bij het starten met programmeren met VEXcode IQ verschijnen motorgroepblokken pas in de Toolbox als er een motorgroep is geconfigureerd. Met een motorgroep kunt u twee motoren aan elkaar koppelen in een VEXcode IQ-project.

Er zijn een aantal redenen om een motorgroep aan te maken, voor meer informatie over bouwen met VEX IQ motorgroepen, zie dit artikel.

Dit artikel behandelt de volgende opties bij het configureren van een motorgroep:

Een motorgroep toevoegen

Om een motorgroep te configureren, selecteert u de knop Apparaten om het venster Apparaten te openen.

Selecteer de generatie waarmee u werkt.

Selecteer 'Een apparaat toevoegen'.

Selecteer 'Motorgroep'.

Selecteer op welke poorten de motoren in de motorgroep zijn aangesloten op de IQ Brain. Poorten die al voor andere apparaten zijn geconfigureerd, zijn niet beschikbaar.

Nadat de motorgroep is geconfigureerd, selecteert u "Gereed" om het apparaat in de configuratie te plaatsen.

Opmerking: Als u 'Annuleren' selecteert, worden alle wijzigingen die u aan het apparaat hebt aangebracht ongedaan gemaakt en maakt deze geen deel uit van de configuratie.

Zie de aanvullende opties hieronder om de motorgroep verder te configureren.

Poortnummer(s) van een motorgroep wijzigen

U kunt het poortnummer van een motor wijzigen door eerst de motorgroep te selecteren in het venster Apparaten.

Selecteer vervolgens het stekkerpictogram van de poort die u wilt wijzigen in de rechterbovenhoek van het scherm Opties.

Selecteer de poort op het scherm Poortselectie en het poortnummer wordt groen. Selecteer vervolgens "Gereed" om de wijziging door te geven.

Aanwijzingen voor motorgroepen een naam geven

In het scherm Motorgroepopties kunt u de richtingen waarin de motor draait, hernoemen van de standaard "vooruit" en "achteruit". Als u bijvoorbeeld een armmotorgroep configureert, kunt u de richtingen hernoemen naar "Omhoog" en "Omlaag". Selecteer vervolgens "Gereed" om de apparaatwijzigingen in de configuratie door te geven.

Een motorgroep hernoemen

hernoemen van_de_standaard_motor_groep_naam.png

U kunt de motorgroep ook hernoemen door de naam te wijzigen in het tekstvak bovenaan het scherm Opties. Als u een ongeldige naam selecteert, wordt het tekstvak rood gemarkeerd om aan te geven. Selecteer vervolgens "Gereed" om de apparaatwijzigingen in de configuratie door te geven.

Opmerking: voor meer informatie over naamgevingsregels voor variabelen en apparaten, bekijk dit artikel uit de Knowledge Base.

Als u de naam wijzigt van een motor die al in uw project wordt gebruikt, moet u de motornaam in het blok bijwerken naar de nieuwe naam met behulp van de vervolgkeuzelijst.

Een motor(en) in een motorgroep omkeren

In het scherm Opties kan ook de draairichting van de motoren worden omgedraaid.

Nadat een motor is omgekeerd, selecteert u "Gereed" om de wijzigingen aan de configuratie door te geven.

Opmerking: als twee motoren in een motorgroep tegenover elkaar staan, zoals wanneer twee motoren een enkele as delen, een van de motoren moet worden omgekeerd of de twee motoren zullen tegen elkaar vechten. Voor meer informatie over bouwen met VEX IQ-motorgroepen, bekijk dit artikel uit de Knowledge Base.

Een motorgroep verwijderen

Een motorgroep kan ook worden verwijderd door de optie "Verwijderen" onderaan het scherm te selecteren.

Opmerking: als u een motorgroep verwijdert die al in uw project wordt gebruikt, werkt het project pas nadat de blokken die die motorgroep gebruiken, zijn ook verwijderd.

Een motorgroep gebruiken met een controller

Als u zowel een controller als een motorgroep hebt geconfigureerd, kunt u de knoppen op de controller configureren om de hele motorgroep te bedienen, in plaats van een enkele motor.