De Coder- en Coder-kaarten bieden een schermloze methode voor het coderen van de 123 Robot. Dit artikel geeft u een overzicht van het gebruik van de Coder en behandelt het volgende:

De batterijen in de Coder plaatsen

Gebruik een kleine schroevendraaier om het batterijklepje aan de achterkant van de Coder te openen en plaats 2 AAA-batterijen. De batterijen moeten ongeveer 6 maanden meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

Opmerking: VEX 123 Classroom-bundels bevatten een schroevendraaier voor het openen en sluiten van de batterijklep.

De coder aanzetten

Druk op de Start-knop om de Coder in te schakelen. Het indicatielampje aan de bovenkant van de Coder zal groen oplichten om aan te geven dat deze aan staat.

De codeerder en de 123 Robot verbinden

Om de Coder met de 123 Robot te verbinden of te koppelen, moeten zowel de Coder als de 123 Robot zijn ingeschakeld. Duw de 123 Robot langs een oppervlak om hem te "wekken" en druk op de Start-knop op de Coder om hem aan te zetten. Luister naar de volgende animatie om de 123 Robot "wakker" te horen.

123-coder-ingedrukt houden.png

Houd de Start- en Stop-knoppen op de Coder en de Links- en Rechts-knoppen op de 123 Robot minstens 5 seconden ingedrukt.

De indicatielampjes worden geel aan de bovenkant van de Coder en de 123 Robot. Laat de knoppen los om het koppelingsproces te starten. Het proces is voltooid wanneer de 123 Robot het aangesloten geluid maakt en wit pulseert, en het indicatielampje aan de bovenkant van de Coder groen knippert. Luister naar de volgende animatie om het verbindingsgeluid te horen.

De Coder onthoudt en maakt automatisch opnieuw verbinding met de laatst gebruikte 123 Robot. Wanneer de coder de eerder verbonden 123 Robot vindt, zal deze automatisch opnieuw verbinding maken en zal de 123 Robot het verbonden geluid maken. Luister naar de volgende animatie om het verbindingsgeluid te horen.

Om de Coder met een andere 123 Robot te verbinden, herhaalt u het verbindingsproces opnieuw met een andere 123 Robot.

Opmerking: Als de 123 Robot is aangesloten op de Coder, treedt er geen time-out op, maar blijft deze aan totdat de Coder is uitgeschakeld, of de 123 Robot zelf is uitgeschakeld.

De codeur gebruiken

De VEX 123 Coder kan worden gebruikt om projecten te creëren om uw 123 Robot tot leven te brengen met code. De Coder-kaarten worden gebruikt om projecten met de Coder te bouwen.

Een project moet altijd beginnen met de When Start 123 Coder-kaart in de bovenste sleuf, gemarkeerd met een witte pijl.

Plaats Coder-kaarten vanaf de rechterkant door ze in een Coder-sleuf onder de beschermkap te schuiven.

De beschermkap kan ook worden verwijderd door deze naar rechts te schuiven. Bij het terugplaatsen van de kap op de codeerder, moet de beschermkap in de groeven aan de boven- en onderkant van de codeerder worden gestoken voordat deze op zijn plaats wordt vastgeklikt. Luister naar de volgende animatie om de beschermkap op zijn plaats te horen klikken.

Om door te gaan met het bouwen van een project met de Coder, schuift u extra Coder-kaarten in de genummerde sleuven. De codeur leest het project van boven naar beneden. Voor meer informatie over wat elke Coder-kaart doet, zie de Coder-kaart Referentiegids.

Om een project te wijzigen, verwijdert of herschikt u de Coder-kaarten door ze uit de sleuf te schuiven en ze opnieuw op de gewenste locatie te plaatsen.

Opmerking: U mag alleen codeerkaarten in een project wijzigen als de 123 Robot het project niet meer uitvoert. Manipuleer geen Coder-kaarten terwijl een project aan de gang is.

Voor meer informatie over coderen met de codeer- en codeerkaarten, bekijk het gedeelte Coder en codeerkaarten in de Knowledge Base.

Uw Coder-project starten

Met de 123 Robot en Coder verbonden, drukt u op de Start-knop om uw project op de 123 Robot te starten.

Wanneer u op de Start-knop drukt, knipperen de indicatorlampjes links van elke Coder-kaartsleuf in volgorde, terwijl de Coder elke Coder-kaart in het project leest.

Als een Coder-kaartsleuf niet groen is, raadpleeg dan het artikel Problemen met de Coder Knowledge Base oplossen voor meer informatie.

U zult de 123 Robot het startgeluid horen spelen wanneer het project begint. Terwijl elke codeerkaart wordt gelezen, wordt het indicatielampje naast die codeerkaart groen. Wanneer het project is voltooid, speelt de 123 Robot het voltooide geluid af. Luister naar de volgende animatie om de start- en voltooiingsgeluiden te horen.

Om uw project opnieuw te starten of uw project te wijzigen en een ander project te starten, verwijdert of vervangt u de codeerkaarten indien nodig en drukt u opnieuw op Start.

Een Coder-project stoppen terwijl het actief is

Druk op de Stop-knop om de 123 Robot op elk moment een project te laten stoppen.

Wanneer de Stop-knop wordt ingedrukt, wordt het indicatielampje boven op de Coder rood. De 123 Robot stopt met zijn actie en de indicatielampjes naast de codeerkaartsleuven gaan uit.

De Step-knop op de Coder gebruiken

Stepping stelt u in staat om individueel door een Coder-project te stappen. Normaal gesproken, wanneer een Coder-project loopt, gaat het van de ene kaart naar de volgende zodra die actie is voltooid. Met behulp van de Step-functie kunt u een project starten, maar in een speciale modus waarin u de stroom regelt. Bij gebruik van de Step-knop, pauzeert de 123 Robot na elke codeerkaart, totdat de Step-knop opnieuw wordt ingedrukt.

Stepping kan handig zijn om het verband te leggen tussen het gedrag van de 123 Robot en de individuele Coder-kaarten, en om problemen op te lossen of een project te debuggen. Zie het Knowledge Base-artikel voor meer informatie over het doorlopen van een project met de Coder.

De coder uitschakelen

Om de Coder uit te schakelen, houdt u de Stop-knop ingedrukt totdat het indicatielampje bovenaan de Coder uitgaat.

Als u de Coder uitschakelt, wordt ook de aangesloten 123 Robot uitgeschakeld. Als u de aangesloten 123 Robot uitschakelt, wordt ook de Coder uitgeschakeld.