VEX GO-pinnen, afstandhouders en connectoren gebruiken

VEX GO is een eenvoudig te bouwen systeem waarmee leerlingen van groep drie tot en met vijf veel educatieve projecten kunnen bouwen. Zijn flexibiliteit en functie kunnen ook in hogere klassen worden gebruikt.

In dit artikel maak je kennis met de onderdelen waarmee je andere VEX GO-onderdelen aan elkaar kunt koppelen. Deze onderdelen omvatten:

Pinnen

Pinnen zijn kleine plastic onderdelen die worden gebruikt om VEX GO-projecten te bouwen. Er zijn vier verschillende soorten pinnen: de rode pinnen, de groene pinnen, de roze pinnen en de grijze pinnen.

Rode pinnen

De rode pinnen zijn de meest gebruikte connector voor het VEX GO-systeem. Deze pinnen hebben twee ronde pinnen die van elkaar worden gescheiden door een flens.

Met rode pinnen kunnen twee delen met ronde gaten met elkaar worden verbonden, zoals een groene straal op een witte plaat.

Groene pinnen

Groene pinnen lijken erg op de rode pinnen. Een kant van een groene pin heeft echter een pin die twee keer langer is dan een rode pin.

De langere pen zorgt voor een verbinding van twee niveaus van plastic onderdelen aan de ene kant van de groene pin en een dikte van een plastic onderdeel aan de andere. Zo kan één zijde van de Green Pin in een Black Large Beam worden gestoken. Aan de andere kant van de pin kan een Orange Beam worden gestoken. Dan kan er een Pink Beam bovenop de Orange Beam worden gestoken.

Hierdoor kunnen alle drie de lagen onderdelen aan elkaar worden bevestigd.

Roze pinnen

Een Pink Pin heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het heeft een dop om te voorkomen dat het door een rond gat glijdt. Het heeft een rond gedeelte waardoor het in een rond gat kan worden gestoken en het heeft een vierkante pen waarmee het in een vierkant gat kan worden gestoken.

Een roze pin kan bijvoorbeeld door een blauwe balk worden gestoken en de dop zorgt ervoor dat deze er niet doorheen gaat. Het ronde gedeelte van de Pink Pin past in het gat van de Blue Beam en de vierkante pen past in het vierkante gat van een Blue Gear, waardoor het tandwiel vrij kan draaien.

In het Supercar-project laat de Pink Pin de Blue Gear vrij ronddraaien en zorgt voor een overdracht van kracht van de rubberen band naar het grijze wiel.

Grijze pinnen

Een grijze pin heeft een vierkante pin met een flens, dan een ronde sectie en een vierkante pin.

Dankzij de kenmerken van de grijze pin kan deze in een motor of een knop worden gestoken, waardoor de pin gaat draaien. De grijze pin kan door een rond gat in een onderdeel gaan en vervolgens in het vierkante gat van een ander onderdeel.

Een vierkante pen van een grijze pin met een flens kan bijvoorbeeld in een motor worden gestoken en vervolgens via een zwarte grote balk. Aan de andere kant van de Black Large Beam kon een Red Gear op de vierkante pin van de Grey Pin worden gestoken. Hierdoor kan de motor de rode versnelling laten draaien.

afstanden

Bij het bouwen van projecten met het VEX GO systeem is soms meer ruimte tussen de onderdelen nodig. Standoffs zijn connectoren die dit mogelijk maken. Afstandhouders hebben een ronde pen aan elk uiteinde en een middengedeelte dat zorgt voor een afstand tussen de onderdelen.

Er zijn drie verschillende maten afstandhouders. Waaronder:

• De Yellow Standoff heeft een afstand van één dikte van een kunststof onderdeel.
  • De Blue Standoff heeft een tussenruimte van twee diktes kunststof onderdelen.
  • De Orange Standoff heeft een afstand van vier diktes van plastic onderdelen.

Ruimte tussen onderdelen kan erg belangrijk zijn voor uw project. U kunt bijvoorbeeld twee gele afstandhouders gebruiken tussen een gele hoekstraal en een gele connector. Hiermee kunt u een oogsensor bevestigen zodat deze in het midden van uw Robotarm-project wordt gecentreerd.

Connectoren

Connectoren zijn zeer nuttige onderdelen. Hiermee kunt u twee delen met elkaar verbinden. Deze verbindingen kunnen in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar zijn of parallel aan elkaar.

Connectors hebben ronde gaten en pinnen.

90 graden connectoren

90-graden connectoren zijn er in drie maten. Waaronder:

• Rode connectoren hebben één pen en één gat. Hierdoor kunnen deze connectoren draaien.
  • Gele connectoren hebben vijf gaten en twee pinnen.
  • Blue Connectors hebben zes gaten en twee pinnen. Blauwe connectoren zijn één gat langer dan gele connectoren.

Het met elkaar verbinden van onderdelen op 90 graden is een zeer belangrijk kenmerk van het VEX GO-systeem. Er kunnen bijvoorbeeld twee gele connectoren worden gebruikt om een grijze grote balk op 90 graden te verbinden met een tegel om een basis te maken voor uw robotarm-project.

Parallelle connectoren

Parallelle connectoren zijn er in twee maten. Waaronder:

• Groene connectoren hebben twee pinnen aan elke kant en twee gaten tussen de pinnen.
  • Oranje connectoren hebben twee pinnen aan elke kant en zeven gaten tussen de pinnen.

Parallelle connectoren kunnen erg handig zijn bij het bouwen van projecten met het VEX GO-systeem. U kunt bijvoorbeeld twee parallelle zwarte grote balken scheiden met een oranje connector bij het bouwen van uw Super Car-project.

Verbindingen maken tussen onderdelen met het VEX GO-systeem is leuk en gemakkelijk met behulp van pinnen, afstandhouders en connectoren. Ze zullen je helpen om de fysieke verbinding tussen onderdelen te maken om je fantasie werkelijkheid te laten worden.