Kernideeën voor bouwen met VEX GO

VEXcode GO-scherm

VEX GO is een leuk en educatief systeem dat bedoeld is voor gebruik met leerlingen van groep drie tot en met vijf. De flexibiliteit en functie kunnen ook worden gebruikt met veel hogere niveaus.

Dit artikel laat u kennismaken met enkele belangrijke ideeën die studenten zullen helpen het VEX GO-systeem te gebruiken. Deze ideeën omvatten:

Cirkels versus vierkanten - een verbinding voor beweging

grijze pin

Het VEX GO bouwsysteem bestaat uit kunststof onderdelen, metalen assen en elektronica.

De kunststof onderdelen kunnen hebben:

vierkante pinnen

Groene versnelling

vierkante gaten

Rode pin

ronde pinnen

Blauwe connector

ronde gaten

Rode as

De metalen assen zijn vierkante staven.

Deze verschillende vormen hebben zeer specifieke functies voor het VEX GO-systeem.

Vierkante pen/schacht in een vierkant gat

motorpen

Wanneer een vierkante pen/schacht in een vierkant gat wordt geplaatst en de pen/schacht wordt gedwongen te draaien, zal het onderdeel met het vierkante gat gedwongen worden te draaien. Als bijvoorbeeld een vierkante pin in het vierkante gat van een motor wordt geplaatst, kan de pin worden gedwongen om te draaien.

motor versnelling

Als het vierkante gat van een groen tandwiel op een draaiende, vierkante grijze pin wordt gestoken, zal het tandwiel ook gedwongen worden om te draaien.

Onderdelen met vierkante pennen of vierkante assen

• grijze pin
  • Rode schacht
  • Groene schacht
  • Afgedekte schacht
  • Gewone schacht

Onderdelen met een vierkant gat

• Motor
  • Knop
  • Grijs wiel
  • Rode versnelling
  • Groene versnelling
  • Blauwe uitrusting
  • Groene Katrol
  • Oranje Katrol
  • Rode vierkante balk
  • Dunne straal

Ronde pin in een rond gat

Aansluitpennen op balk

Wanneer een ronde pin in een rond gat van een onderdeel wordt geplaatst, kan het onderdeel vrij ronddraaien op de ronde pin. Als bijvoorbeeld een ronde pen van een rode pin in het ronde gat van een zwarte balk wordt geplaatst, dan kan de straal vrij ronddraaien op de rode pin.

Kan niet invoegen

Opmerking: Ronde pinnen passen niet in vierkante gaten.

Vierkante pen of schacht in een rond gat

Vastmaken

Wanneer een vierkante pin of as in een rond gat van een onderdeel wordt geplaatst, kan het onderdeel vrij rond de vierkante pin of as draaien. Als bijvoorbeeld een gewone as door het ronde gat van een blauw wiel wordt gestoken, kan het blauwe wiel vrij ronddraaien op de as.

Twee of meer verbindingen

Verbindingsplaten

Als twee delen twee of meer connectoren hebben, zullen ze niet draaien. Als een Yellow Large Beam bijvoorbeeld twee rode pennen in de gaten heeft en een blauwe grote balk op de rode pennen wordt gestoken, dan zijn de gele grote balk en de blauwe grote balk stevig met elkaar verbonden.

Kappen, flenzen en askragen

De pennen en assen van de VEX GO Kit hebben speciale kenmerken die doppen of flenzen worden genoemd.

Petten

Kapjes plaatsen

Doppen zijn kenmerken die te vinden zijn op roze pinnen en afgetopte assen die voorkomen dat de onderdelen volledig door het gat gaan van het onderdeel waarin ze worden gestoken.

Flenzen

Flens

Versnelling op een as

Flenzen zijn kenmerken op pennen en assen die voorkomen dat ze verder dan één deeldikte in een gat worden gestoken.

Schachtkragen

Schacht kraag

Askragen zijn rubberen kragen die op metalen assen kunnen worden geplaatst.

Een as vastzetten

Een askraag kan voorkomen dat een metalen as door het gat van een ander onderdeel glijdt. Een schachtkraag kan bijvoorbeeld voorkomen dat een rode schacht terugschuift uit een rond gat in een zwarte grote balk.

Een wiel vastzetten met een askraag

Een schachtkraag kan voorkomen dat een onderdeel van een schacht glijdt. Een askraag kan bijvoorbeeld voorkomen dat een grijs wiel van een as glijdt.

Kleuren en maten

Connectoren

Een ander kenmerk dat de VEX GO zo'n eenvoudig bouwsysteem maakt, is dat de onderdelen hun eigen unieke kleur hebben. Deze kleuren helpen de onderdelen af te stemmen op de stappen in de bouwinstructies.

Een blauwe connector en een gele connector kunnen er bijvoorbeeld hetzelfde uitzien. Als de bouwinstructies echter een gele connector vereisen, bestaat er geen twijfel over welke connector moet worden gebruikt.

balken

Naast het helpen identificeren van onderdelen die nodig zijn voor een stap in de bouwinstructies, zullen onderdelen van dezelfde kleur dezelfde grootte hebben. Yellow Beams zijn bijvoorbeeld altijd kleiner dan Blue Beams.

Deze functie waarbij een onderdeelgrootte kan worden geïdentificeerd aan de hand van de kleur, helpt veel bij het matchen van onderdelen. U weet bijvoorbeeld dat beide zijden van uw montage even groot zijn als u voor elke zijde een Dark Grey Large Beam gebruikt.

Door de vormen van de onderdelen en hun kleuren kun je eenvoudig veel verschillende dingen bouwen met het VEX GO-systeem.