Coderen met VEXcode V5

VEXcode V5 is de codeeromgeving voor het programmeren van de VEX V5 Robot. Het volgende artikel bevat koppelingen naar andere artikelen die u zullen helpen om te beginnen met coderen met VEXcode V5. Aan het einde van het artikel heb je de opties om de VEX V5 Clawbot te programmeren om vooruit te rijden of om een project te creëren om 'VEX' af te drukken op het kleurentouchscreen van de V5 Brain.

Opmerking: om uw project aan het einde van dit artikel te testen, moet u ervoor zorgen dat u begint met een opgeladen V5-batterij.

Dit artikel bevat:

• Download de applicatie
  • Apparaten en sjablonen
  • Blokken gebruiken
  • Besparing
  • Firmware bijwerken indien nodig
  • Downloaden en uitvoeren
  • Een project openen
  • Extra handige links
  • Mijn eerste project
    • Print ‘VEX’ voorbeeld (geen robot build vereist)
    • Drive Forward-voorbeeld (V5 Clawbot-build vereist)

Download de applicatie

VEXcode V5 is beschikbaar voor verschillende soorten apparaten. De applicatie moet op uw apparaat worden gedownload. Bekijk de VEXcode downloadpagina.

De volgende links helpen u de applicatie op uw apparaat te downloaden:

Opmerking: Er is een MSI-installatieversie beschikbaar voor IT.

Apparaten en sjablonen

Wanneer u een nieuw VEXcode V5-projectopent, wordt het project ingesteld om alleen de VEX V5 Brain te gebruiken. De enige blokken die in de Toolbox verschijnen, zijn de standaardblokken.

Een project wordt aangepast door de apparaten toe te voegen die op uw robot worden gebruikt. Extra blokken vullen de Toolbox voor elk apparaat dat wordt toegevoegd.

Als u bijvoorbeeld een 'DRIVETRAIN 2-motor'-apparaat toevoegt, wordt de set 'Drivetrain'-blokken toegevoegd aan de Toolbox.

Er zijn een aantal standaard VEX V5-builds, zoals de Speedbot en Clawbot, die in de klas en de VEX STEM Labs kunnen worden gebruikt.

VEXcode V5 heeft een aantal sjablonen die al zijn ingesteld voor deze builds. Een eenvoudige manier om bijvoorbeeld een VEXcode V5-project voor de V5 Clawbot te starten, is door een voorbeeldsjabloon te gebruiken. Hiermee worden de apparaten van de Clawbot geconfigureerd en worden de blokken van de specifieke apparaten aan de Toolbox toegevoegd.

Open een voorbeeldproject door 'Open voorbeelden' te selecteren in het menu Bestand.

Selecteer 'Sjablonen' in de filterbalk.

Selecteer vervolgens de Clawbot-sjabloon (aandrijflijn 2-motor, geen gyro).

Opmerking: bekijk de Robotconfiguratie sectie van artikelen voor meer informatie over het configureren van apparaten.

Blokken gebruiken

VEXcode V5 wordt geopend als een Blocks-project. Programmeren met blokken zorgt voor een omgeving die toegankelijk is, met een zeer lage instapdrempel. Het coderen van een Blocks-project zorgt echter ook voor een geavanceerd programmeerniveau.

Een blok kan aan een project worden toegevoegd door het vanuit de Toolbox naar de werkruimte te slepen.

Het kan net zo gemakkelijk uit het project worden verwijderd door het blok van de werkruimte te slepen.

Enkele aanvullende nuttige artikelen waarin blokken worden gebruikt, zijn:

Besparing

Nadat u uw VEX V5-project hebt voltooid, moet het op uw apparaat worden opgeslagen. Het opslaan van uw project verschilt afhankelijk van uw apparaat.

In de volgende artikelen wordt uitgelegd hoe u uw project op uw apparaat kunt opslaan:

Firmware bijwerken indien nodig

De VEX V5 Brain en andere slimme apparaten hebben een onderliggende software waarmee de apparaten kunnen werken met het VEXcode V5-project. Deze software wordt firmware genoemd, of ook wel VEXos genoemd.

Als de firmware niet up-to-date is met uw huidige versie VEXcode V5, kunt u uw project niet downloaden naar de V5 Brain. VEXcode V5 waarschuwt u wanneer de firmware niet up-to-date is door een oranje hersenpictogram weer te geven zodra een aangedreven V5 Brain op uw apparaat is aangesloten.

Opmerking: bekijk dit artikel artikel voor meer informatie over aan de slag gaan met firmware.

Downloaden en uitvoeren

Uw VEXcode V5-project moet worden gedownload naar de VEX V5 Brain om uw project te laten werken. Dit wordt bereikt met een USB-kabel die is aangesloten tussen de V5 Brain en uw apparaat.

Of draadloos door uw apparaat aan te sluiten op de V5 Controller.

De V5 Brain heeft acht downloadslots waarmee acht verschillende projecten tegelijkertijd op de V5 Brain kunnen worden opgeslagen.

Zodra de V5 Brain is aangesloten en een slot is geselecteerd, kan uw project worden gedownload naar de V5 Brain en vervolgens worden uitgevoerd. Wanneer een project wordt uitgevoerd, kunt u zien hoe het project het gedrag van uw robot beïnvloedt.

Af en toe kan er een downloadfout optreden tijdens het downloadproces. Deze zijn echter meestal eenvoudig op te lossen.

De volgende artikelen helpen u bij het downloaden en uitvoeren van uw VEXcode V5-project:

Opmerking: Voordat u uw project downloadt, moet u de Pre- Een projectchecklist downloaden.

Een project openen

Eenmaal opgeslagen.png

Zodra een VEXcode V5-project op uw apparaat is opgeslagen, kan het op een later tijdstip worden geopend om opnieuw naar uw robot te worden gedownload, of het project kan worden gewijzigd.

De volgende artikelen helpen u uw VEXcode V5-project op uw specifieke apparaat te openen:

Extra handige links

Er zijn veel aanvullende Knowledge Base-artikelen om u te helpen bij het werken met de VEXcode V5.

Enkele aanvullende nuttige artikelen om aan de slag te gaan zijn:

Er zijn ook veel leuke en leerzame activiteiten te vinden in de VEX V5 STEM Labs.

Mijn eerste project

Met de volgende twee projecten kunt u oefenen met het bouwen van een project in VEXcode V5.

'VEX' afdrukken

Met dit project kunt u een project bouwen zonder een robot te hoeven monteren. Het enige dat nodig is, is de VEX V5 Brain en een opgeladen batterij.

Zorg ervoor dat de V5 Brain is aangesloten op uw apparaat en is ingeschakeld.

Start VEXcode V5.

Er wordt een nieuw leeg project geopend.

Selecteer in de categorie 'Looks' een [Print] -blok en voeg het toe aan het {When started} -blok.

Vervang het woord 'Hallo' in de parameter door het woord 'VEX'.

Bewaar, download en voer uw project uit.

'VEX' wordt afgedrukt op het kleurentouchscreen van de V5 Brain.

Vooruit rijden

Dit project is bedoeld om te worden gebruikt met de standaard V5 Clawbot. Bekijk de Clawbot met Controller STEM Lab voor bouwinstructies.

Zorg ervoor dat de V5 Brain is aangesloten op uw apparaat en is ingeschakeld.

Start VEXcode V5.

Er wordt een nieuw leeg project geopend.

Open de Clawbot (aandrijflijn 2-motor, geen gyro) voorbeeldproject.

Selecteer in de categorie 'Aandrijflijn' een [Rijden voor]-blok en koppel dit aan het {When started} -blok.

Bewaar, download en voer uw project uit. De Clawbot zal nu 200 mm vooruit rijden.

Opmerking: als u problemen ondervindt bij het werken met VEXcode V5, gebruik dan de feedbacktool gevonden in VEXcode V5.