Coderen met VEXcode IQ (1e generatie)

VEXcode IQ is de codeeromgeving voor het programmeren van een VEX IQ Robot. Het volgende artikel bevat links naar andere artikelen die u zullen helpen om te beginnen met coderen met VEXcode IQ. Aan het einde van dit artikel heb je de mogelijkheid om de VEX Clawbot IQ te programmeren om vooruit te rijden of om een project te creëren om 'VEX' op het LCD-scherm van de VEX IQ Brain af te drukken.

Opmerking: om uw project aan het einde van dit artikel te testen, moet u ervoor zorgen dat u begint met een opgeladen IQ-batterij.

Dit artikel bevat:

• Download de applicatie
  • Apparaten en sjablonen
  • Blokken gebruiken
  • Besparing
  • Firmware bijwerken indien nodig
  • Downloaden en uitvoeren
  • Een project openen
  • Extra handige links
  • Mijn eerste project
    • Print ‘VEX’ voorbeeld (geen robot build vereist)
    • Drive Forward voorbeeld (Clawbot IQ build vereist)

Download de applicatie

VEXcode IQ is beschikbaar voor verschillende soorten apparaten. De applicatie moet op uw apparaat worden gedownload. Bekijk de VEXcode downloadpagina.

De volgende links helpen u de applicatie op uw apparaat te downloaden:

Apparaten en sjablonen

Wanneer u een nieuw VEXcode IQ-project, opent, wordt het project ingesteld om alleen de VEX IQ Brain te gebruiken. De enige blokken die in de Toolbox verschijnen, zijn de standaardblokken.

Een project wordt aangepast door de apparaten toe te voegen die op uw robot worden gebruikt. Extra blokken vullen de Toolbox voor elk apparaat dat wordt toegevoegd.

Als u bijvoorbeeld een 'DRIVETRAIN 2-motor'-apparaat toevoegt, wordt de set 'Drivetrain'-blokken toegevoegd aan de Toolbox.

Er zijn een aantal standaard VEX IQ-builds, zoals de Clawbot en de Autopilot, die in de klas en de VEX STEM Labs kunnen worden gebruikt.

VEXcode IQ heeft een aantal templates die al zijn ingesteld voor deze builds. Een eenvoudige manier om bijvoorbeeld een VEXcode IQ-project voor de Clawbot IQ te starten, is door een voorbeeldsjabloon te gebruiken. Hiermee worden de apparaten van de Clawbot geconfigureerd en worden de blokken van de specifieke apparaten aan de Toolbox toegevoegd.

Open een voorbeeldproject door 'Open voorbeelden' te selecteren in het menu Bestand.

Selecteer 'Sjablonen' in de filterbalk.

Selecteer vervolgens de Clawbot (aandrijflijn 2-motor) sjabloon.

Opmerking: bekijk de Robotconfiguratie sectie van artikelen voor meer informatie over het configureren van apparaten.

Blokken gebruiken

VEXcode IQ wordt geopend als een Blocks-project. Programmeren met blokken zorgt voor een omgeving die toegankelijk is, met een zeer lage instapdrempel. Het coderen van een Blocks-project zorgt echter ook voor een geavanceerd programmeerniveau.

Een blok kan aan een project worden toegevoegd door het vanuit de Toolbox naar de werkruimte te slepen.

Het kan net zo gemakkelijk uit het project worden verwijderd door het blok van de werkruimte te slepen.

Enkele aanvullende nuttige artikelen waarin blokken worden gebruikt, zijn:

Besparing

Nadat u uw VEX IQ-project hebt voltooid, moet het op uw apparaat worden opgeslagen. Het opslaan van uw project verschilt afhankelijk van uw apparaat.

In de volgende artikelen wordt uitgelegd hoe u uw project op uw apparaat kunt opslaan:

Firmware bijwerken indien nodig

De VEX IQ Brain en andere slimme apparaten hebben een onderliggende software waarmee de apparaten kunnen werken met het VEXcode IQ-project. Deze software wordt firmware genoemd, of ook wel VEXos genoemd.

Als de firmware niet up-to-date is met uw huidige versie VEXcode IQ, kunt u uw project niet downloaden naar de IQ Brain. VEXcode IQ waarschuwt u wanneer de firmware niet up-to-date is door een oranje hersenpictogram weer te geven zodra een aangedreven IQ Brain op uw apparaat is aangesloten.

Opmerking: bekijk de Firmware - Aan de slag - VEXcode IQ artikel voor meer informatie over firmware.

Downloaden en uitvoeren

Uw VEXcode IQ-project moet worden gedownload naar de VEX IQ Brain om uw project te laten werken. Dit wordt bereikt met een USB-kabel die is aangesloten tussen de IQ Brain en uw apparaat.

Of draadloos met iPad/Android-tablets.

De VEX IQ Brain heeft vier downloadsleuven waarmee vier verschillende projecten tegelijkertijd op de IQ Brain kunnen worden opgeslagen.

Zodra de VEX IQ Brain is aangesloten en een slot is geselecteerd, kan uw project worden gedownload naar de IQ Brain en vervolgens worden uitgevoerd. Wanneer een project wordt uitgevoerd, kunt u zien hoe het project het gedrag van uw robot beïnvloedt.

Af en toe kan er een downloadfout optreden tijdens het downloadproces. Deze zijn echter meestal eenvoudig op te lossen.

De volgende artikelen helpen u bij het downloaden en uitvoeren van uw VEXcode IQ-project:

Opmerking: Voordat u uw project downloadt, moet u de Pre- Een projectchecklist downloaden.

Een project openen

Zodra een VEXcode IQ-project op uw apparaat is opgeslagen, kan het op een later tijdstip worden geopend om opnieuw naar uw robot te worden gedownload, of het project kan worden gewijzigd.

De volgende artikelen helpen u uw VEXcode IQ-project op uw specifieke apparaat te openen:

Extra handige links

Er zijn veel aanvullende Knowledge Base-artikelen om u te helpen bij het werken met de VEXcode IQ.

Enkele aanvullende nuttige artikelen om aan de slag te gaan zijn:

Er zijn ook veel leuke en leerzame activiteiten te vinden in de VEX IQ STEM Labs.

Mijn eerste project

Met de volgende twee projecten kunt u oefenen met het bouwen van een project in VEXcode IQ.

'VEX' afdrukken

Met dit project kunt u een project bouwen zonder een robot te hoeven monteren. Het enige dat nodig is, is de VEX IQ Brain en een opgeladen batterij.

Zorg ervoor dat de IQ Brain is aangesloten op uw apparaat en dat is ingeschakeld.

Start VEXcode IQ.

Er wordt een nieuw leeg project geopend.

Selecteer in de categorie 'Looks' een [Print] -blok en voeg het toe aan het {When started} -blok.

Vervang het woord 'Hallo' in de parameter door het woord 'VEX'.

Bewaar, download en voer uw project uit.

Op het LED-display van de IQ Brain wordt ‘VEX’ afgedrukt.

Vooruit rijden

Dit project is bedoeld om te worden gebruikt met de standaard Clawbot IQ. Bekijk de Clawbot met Controller STEM Lab voor bouwinstructies.

Zorg ervoor dat de IQ Brain is aangesloten op uw apparaat en dat is ingeschakeld.

Start VEXcode IQ.

Er wordt een nieuw leeg project geopend.

Open het 'Clawbot (Drivetrain 2-motor)' voorbeeldproject.

Opmerking: Voor de sjabloon moet een Gyro worden aangesloten op Smart Port 4.

Selecteer in de categorie 'Aandrijflijn' een [Rijden voor]-blok en koppel dit aan het {When started} -blok.

Opmerking: Als u 200 millimeter vooruit rijdt, bewegen de wielen van de Clawbot één omwenteling vooruit.

Bewaar, download en voer uw project uit. De Clawbot zal nu 200 mm vooruit rijden.

Opmerking: als u problemen ondervindt bij het werken met VEXcode IQ, gebruik dan de feedbacktool gevonden in VEXcode IQ.