De VEX IQ Touch-LED gebruiken

Beschrijving

Deze sensor kan capacitieve aanraking detecteren, zoals de aanraking van een vinger. Het kan ook worden ingesteld om veel kleuren weer te geven.

Het volgende artikel gaat over:

• Hoe de Touch-LED werkt
  • Veelvoorkomend gebruik van de Touch-LED
  • Gebruik van de Touch LED op een wedstrijdrobot

De VEX IQ Touch LED-sensor is inbegrepen in de VEX IQ Super Kit, maar kan ook hierworden gekocht.

Hoe de Touch-LED werkt: aanrakingen detecteren

De Touch LED maakt gebruik van technologie die kleine veranderingen in de fysieke eigenschappen van zijn omgeving detecteert. Het doet dit door de capaciteit te meten.

Capaciteit is een fysieke eigenschap van elk object. Het kan worden beïnvloed door waar iets van is gemaakt, of hoe het eruitziet. De lucht om ons heen heeft een bepaalde capaciteit, een elektrisch circuit heeft een bepaalde capaciteit en je lichaam heeft een bepaalde capaciteit.

De Touch LED kan deze capaciteit detecteren door een elektrisch signaal te sturen en te noteren wat er terugkomt. In de afbeelding kun je zien dat wanneer de knop wordt ingedrukt, het paarse responssignaal verandert ten opzichte van het blauwe ingangssignaal. Als het responssignaal precies goed is, betekent dit dat er een vinger aanwezig is, en de Touch-LED stuurt een bericht terug naar het Robotbrein, wat betekent dat het wordt aangeraakt.

Een voordeel van het op deze manier controleren op aanraking is dat een verandering in capaciteit niet vereist dat u het circuit rechtstreeks aanraakt, alleen dat u heel dichtbij komt. Als gevolg hiervan kan de elektronica in de Touch LED worden afgeschermd met plastic en samen met meer elektronica worden verpakt, zoals de meerkleurige LED's in het apparaat.

Veelvoorkomend gebruik van de Touch-LED:

• Deze sensor kan worden gebruikt om een programma met een vingeraanraking te starten of te pauzeren.

• Deze sensor kan worden gebruikt om verschillende kleuren weer te geven op verschillende onderdelen van een programma.

Gebruik van de Touch LED op een wedstrijdrobot:

• De Touch LED kan worden gebruikt om een lopend programma te starten met een vingerdruk.
  • Teamleden kunnen zien wanneer verschillende secties van een autonoom programma worden uitgevoerd door de Touch LED te programmeren om voor elke sectie een unieke kleur weer te geven.
  • Het gebruik van de Touch-LED kan ook worden gebruikt om programmeerproblemen op te lossen als er zich problemen voordoen.