Zakázání a povolení bloků ve VEXcode VR

VEXcode VR umožňuje uživatelům deaktivovat a povolit bloky v rámci jejich projektů. Toto je užitečná funkce pro testování nebo ladění projektu, aniž byste museli projekt rozebírat. Uživatel může zakázat nebo povolit blok(y), aby otestoval rozdíly v chování robota, když tento blok je nebo není v projektu.


Jak zakázat a povolit bloky

Kontextová nabídka s možnostmi Zakázat a Povolit blok ve VEXcode VR

Chcete-li blok zakázat, klikněte pravým tlačítkem nebo dlouze na blok, aby se aktivovala kontextová nabídka, a poté vyberte Zakázat blok.

Kontextová nabídka zobrazující možnost Zakázat blok pro vybraný blok VR ve VEXcode

Chcete-li povolit zakázaný blok, aktivujte pro daný blok kontextovou nabídku a vyberte možnost Povolit blokování. 


Co se stane s jednotlivými bloky při deaktivaci

Blok zobrazený jako zakázaný v pracovním prostoru VEXcode VR

Když je blok (bloky) zakázán, je zobrazen šedě s mřížkou diagonálních čar přes něj.

Se zakázaným blokem se zachází jako s komentářem. Nemá to žádný vliv na průběh projektu.

V příkladu projektu nebude robot čekat po jízdě vzad, ale okamžitě zahne doprava.


Co se stane, když je blok s vnořenými bloky zakázán

Nabídka nastavení bloků s vypnutými vnořenými bloky

Když zakážete blok s vnořenými bloky, všechny bloky se deaktivují. Bloky jako smyčka nebo podmíněné if-then-else, které mají vnořené bloky, lze deaktivovat stejným způsobem jako jeden blok. 

Aktivujte kontextovou nabídku této smyčky nebo podmíněného řídicího bloku a poté vyberte Zakázat blok. 

Zakázán blok Opakování v paletě VR bloků VEXcode

Tento obrázek ukazuje, co se stalo, když byla opakovací smyčka zakázána. Smyčka a dva bloky uvnitř byly všechny deaktivovány.

Paleta bloků zobrazující hlavní blok povolený ve VEXcode VR

Hlavní blok a všechny vnořené bloky v něm můžete povolit aktivací Kontextové nabídky hlavního bloku a výběrem Povolit blok.

Zakázaný hlavní blok v pracovním prostoru VEXcode VR

Když je povolen hlavní blok, budou povoleny také všechny vnořené bloky.


Zakázání a povolení jednoho vnořeného bloku

Kontextová nabídka bloku s možnostmi pro zakázání nebo povolení bloku

Jednotlivé bloky v rámci smyčky nebo if-then-else můžete zakázat pomocí stejných kroků pro zakázání jakéhokoli jiného bloku: aktivujte kontextovou nabídku daného bloku a vyberte možnost Zakázat blok.

Zde je příklad deaktivace pouze jednoho bloku v rámci smyčky.

Kontextová nabídka s možnostmi Zakázat blok a Povolit blok pro vybraný blok VR VEXcode

Kontextová nabídka pro hlavní blok neposkytuje možnost povolení vnořeného bloku, protože hlavní blok nebyl zakázán.

Zakázaný blok uvnitř aktivního blokového zásobníku ve VEXcode VR

Pokud později budete chtít tento vnořený blok povolit, budete muset aktivovat jeho kontextovou nabídku.


Deaktivace bloku „klobouku“.

Kontextová nabídka s vybranou možností Zakázat klobouk pro deaktivaci bloku

Můžete deaktivovat celou hromádku bloků vypnutím bloku „klobouku“, který je všechny obsahuje.

Aktivujte kontextovou nabídku bloku „klobouk“ a poté vyberte možnost Zakázat blok.

Blok Zakázáno při spuštění se v pracovním prostoru VEXcode VR zobrazuje jako neaktivní.

Tento obrázek ukazuje, co se stalo, když je blok „klobouku“ při spuštění zakázán. Všechny bloky obsažené v bloku Při spuštění se nespustí.

For more information, help, and tips, check out the many resources at VEX Professional Development Plus

Last Updated: